(+45) 51 90 84 80 kontakt@tinastrid.dk

Jeg er længe gerne ville lave et indlæg om at føle skam og skyld, da dette er følelser vi alle oplever ind imellem, som en del af livet.
For at starte med følelsen af skam, så kan man skamme sig over ting man har gjort. Det kan være at man skammer sig over handlinger man har begået, eller man skammer sig over at tænke grimme tanker om andre mennesker eller man skammer sig over sig selv. Man kan skamme sig over sin krop, at man er for tyk, har en stor numse, for korte ben, har en grim næse og så videre.
Det er for mit vedkommende i dag, når jeg ind imellem opfører mig forkert overfor mine børn, skælder for meget ud over ingen ting. Kommer til at råber af dem eller får dem til at føle skyld over deres handlinger, som i virkeligheden nok handler mest om, at jeg har det svært med mig selv i de perioder. Jeg føler skam når jeg er uretfærdig overfor min mand og føler at jeg opfører mig for egoistisk og mest tænker på mine egne behov.
Jeg har også haft skam over at jeg har været sammen med så mange forskellige mænd i min fortid.  Mine 20’ere var hårde. Jeg blev forladt af min første rigtige kæreste i starten af 20’erne og den sorg jeg havde indeni forsøgte jeg at dulme ved at bliver bekræftet af mænd. Det var også der jeg kom ind i psykiatrisk regi og fik min diagnose; manio depressiv. Jeg har følt mig forkert og skammede mig over mig selv og over mange af mine impulsive handlinger.
For mig hænger skyld og skam ofte sammen. Den skyldfølelse jeg oplever når jeg føler jeg har opført mig skamfuldt er skyld betonet. Jeg er skyldig i at opføre mig forkert og uretfærdigt. Jeg føler mig skyldig når jeg tænker onde tanker om andre mennesker på grund af følelsen af misundelse. Jeg føler mig skyldig når jeg ikke opføre mig ordentligt overfor min familie.
Generelt er vi skyldige i de forkerte handlinger vi begår mod os selv og andre mennesker. Jeg tror vi grundlæggende stræber mod at være gode mennesker og opføre os ordentligt og når vi ikke gør det af forskellige grunde så føler vi skyld.
Men skyld og skam kan også føre til at vi forsøger at blive bedre mennesker, at vi forsøger at forandre os og blive bedre versioner af os selv. Så skam og skyld kan også være en driver til udvikling, hvis vi vælger at tage ved lære af det vi føler vi gør forkert.
Det var lidt om skyld og skam. Nu går jeg snart på sommerferie og mon ikke der kommer nogle tanker og refleksioner op, som jeg får lyst til at dele her den næste tid.
God sommer til jer alle!